Природна аптека
Билкария – земя на лековитите билки
 

Без Рецепта разговаря с билкаря Емил Елмазов /чл. кор. на Международната академия по информатизация в Москва/ за лечебната сила на билките.

Без Рецепта: С какво билките, които използвате се отличават и в каква е тайната на  тяхната лечебна сила?
Е. Елмазов:
Билките, които използваме в нашата практика се отглеждат на 120 декара в Боженския балкан по метода на биодинамичното земеделие. Биодинамиката се основава на природни принципи за силите на живота и използва тези птинципи за възобновяване на равновесието и оздравяване.
Тук в естествена среда растат над 80 билки, като амбицията ни в близките години е да удвоим това разнообразие. Аз и моите сътрудници вярваме, че билката остава винаги свързана със своя корен и използваме методи и похвати за обрадотка на почвата, увеличаващи силата на действие на активните вещества. В нашия билков резерват растенията се възстановяват чрез самите себе си.

Без Рецепта: Под каква форма най-често се използват билките?
Е. Елмазов
: Билките отглеждани в Билкария се приготвят и разпространяват под формата на билкови смеси, извлеци и етерични масла. Рецетите, който ползваме се позовават на опита и мъдроста на поколения билкари. За да запазим най-ценните съставки на билките, част от обработката се извършва при полеви условия, непосредствено след откъсване.
Билковите извлеци се прилагат външно /компрес, баня, мазила/ или вътрешно /отвара, запарка, извлек/ в зависимост от оплакванията.
В домашни условия всеки може да приготви чай или запарка от билкови смеси, както и извлек със студена вода. За целта се използват нарязани и изсушени части на растенията.

Без рецепта: Няколко изпитани рецепти против простуди и грип?
Е. Елмазов: Разбира се винаги е за предпочитане да защитим и предпазим организма, вместо да го лекуваме. Затова ще препоръчам като начало:
Чай за укрепване на имунната система. Това е смес от билките: листа подбел, камшик, живовлек, широколист, листа маточина, лист мента, стрък риган и синя жлъчка.
2 чаени лъжички от сместа се варят 3 минути в 500 мл. вода. Пие се 3 пъти на ден, 30-40 мин. преди ядене. Ефекта може да се подсили, ако към всеки прием се добавят 5 капки хиперициново масло.

Чай при простудни заболявания:
Съдържа: стръкове от мащерка, стръкове риган, корени бял оман, стръкове звъника, цветове иглика, листа подбел, листа лютива мента.
Начин на употреба: 1 супена лажица от сместа се залива с 200 мл. кипяща вода. След като изстине се прецежда и пие вечер преди лягане, подсладен с мед.

Помощно средство против ГРИП и остри простудни заболявания.
Съдържа: етерични масла от чаено дърво, евкалипт, мента, лавандула и анасон в среда от ленено мъсло. Начин на употреба: 20-30 капки се втриват в гърдите, раменете и челото вечер преди сън.

Продуктите на Билкария може да намерите:
София
Бул. “Тотлебен”24 , Клуб “БИЛКАРИЯ”, тел.0888391089
ЖК “Толстой”, бл.33, Билкова аптека, тел.02/8368752

В. Търново
Ул. “Цар Иван Асен  II” 22, Аптека, тел.062/603620
Самоводска чаршия, Билкопродавница, ул. “Г. Раковски “27; тел.062/603460, 0886251813

Габрово
Ул. “Аврам Гачев”33, Дрогерия, тел.066/804035
Етъра, Етнографски комплекс, Билкопродавница, тел.0885459113

с. Кметовци
Дрогерия и билкови насaждения, тел. 0885459113